RSS

Altres commemoracions

31 DE MARÇ. Dia de la visibilitat transgènere


L’any 2009 l’activista transgènere Rachel Crandall va proposar i incitar a celebrar aquesta data com a reacció de la manca de diades commemoratives i reivindicatives del col·lectiu LGTBI. Fins llavors només es coneixia el dia de l’Orgull LGTBI i el Dia Internacional de la Memòria Transsexual, que recorda les persones trans víctimes de crims d’odi. Així doncs, com diu el seu títol, aquest és un dia per visibilitzar la vida de les persones trans i no pas la seva mort.


26 D’ABRIL. Dia de la Visibilitat Lèsbica


Aquesta diada, que es celebra en dies diferents en alguns països de Llatinoamèrica, a Espanya se celebra el 26 d’abril des de l’any 2008. De la mà del moviment feminista i activista lèsbic, aquesta diada advoca per l’eliminació de prejudicis i reivindica la visibilitat de les lesbianes en els espais públics, mitjans de comunicació, mon professional, disciplines artístiques, etc. que de retruc contribueix també a la lluita contra l’homofòbia.


17 DE MAIG. Dia Internacional contra l’homofòbia, transfòbia i bifòbia


El 17 de maig de l’any 1990 l’Organització Mundial de la Salut desclassificava l’homosexualitat com a malaltia mental i es va instaurar aquesta data com a Dia Internacional contra l’Homofòbia. La transsexualitat, tot i haver desaparegut de la llista de trastorns psiquiàtrics de la Organització Mundial de la Salut, l’any 2018, està considerada com a malaltia de salut sexual, donades les seves necessitats d’atenció mèdica com ara hormones, cirurgies o suport psicològic i aquesta diada reivindica també la seva despatologització.


28 DE MAIG. Dia internacional per la Salut de les Dones


Aquesta data fou establerta en el marc de la Cinquena Trobada Internacional Dones i Salut celebrada a Costa Rica l'any 1987. La finalitat de la seva commemoració és desenvolupar campanyes i activitats adreçades a afavorir l'assoliment dels drets de les dones en la salut, entre aquests, a una maternitat feliç i desitjada, a una atenció mèdica humanitzada que atengui les necessitats específiques de les dones, a ser atesa de manera integral i no exclusivament com a reproductora biològica, a serveis i programes d'acord a les necessitats específiques de cada moment de la vida de les dones, a l'autoconeixement, a un tracte digne.


26 D’OCTUBRE. Dia de la Consciència per la Comunitat Intersexual


La sociòloga Morgan Holmes i l’activista intersexual Max Beck, el 26 d’octubre del 1996 tenien previst exposar les seves investigacions sobre les males pràctiques relacionades amb la intersexualitat a la Convenció Anual de l’Acadèmia Americana de Pediatria (AAP). Finalment, la seva ponència es va excloure del programa. Aquest fet va desencadenar, de manera quasi improvitzada, una protesta a les portes de la seu de la convenció a la que s’hi van sumar altres activistes intersexuals i pels drets LGTBI.

També anomenat Dia de la Intersexualitat o Dia de la visibilitat Intersexual, aquest dia recorda al mon que existeixen les persones que han nascut amb un sexe intermig entre el que la societat ha determinat com a home i com a dona. Una de les seves reivindicacions és que sigui la mateixa persona intersexual qui decideixi sobre els seus genitals i també conscienciar al mon que les categories del sistema sexe-gènere binari (home-dona) les exclou i que totes les persones tenim dret a la integritat corporal, el dret a l’autonomia física i el dret a l’autodeterminació personal.


20 DE NOVEMBRE. Dia Internacional de la Memòria Transsexual


Des del 2008 fins al 2020 s’han comptabilitzat 3664 persones trans i de gènere divers assassinades. El dia de la Memòria Trans vol ser un dia per recordar-les i per seguir denunciant els seus assassinats amb el mòbil d’odi. Així va ser que l’any 1998 l’activista trans, columnista i dissenyadora gràfica Gwendolyn Ann Smith va voler instaurar aquesta data a partir de la denúncia del tracte poc respectuós que van tenir els mitjans de comunicació amb Rita Hester, dona trans i afroamericana assassinada el novembre de d’aquell any a Massachussets. El divendres després del seu assassinat, Smith va convocar un acte de conscienciació.

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès