Català | Castellano RSS

Commemoració de dates rellevants

La commemoració d'aquestes diades té com a objectiu sensibilitzar i conscienciar la població i els poders públics, sobre el fet que la igualtat entre dones i homes és avui dia una assignatura pendent encara en molts àmbits de la nostra societat.


8 de Març. Dia Internacional de les Dones

Enmig d'una vaga protagonitzada per treballadores del sector tèxtil, en la qual reivindicaven millores salarials, reducció de la jornada laboral a 10 hores i altres millores en les condicions de treball, el 8 de març de 1908, van morir 100 treballadores de la fàbrica Sirtwoot Cotton a causa d'un incendi que l'opinió pública definir com a provocat per l'amo com a represàlia per la vaga. El 1977 Nacions Unides va declarar aquesta data Dia Internacional de les Dones. Des d'aleshores és un dia en què, arreu del món, s'organitzen activitats de reivindicació dels drets de les dones, especialment en l'àmbit laboral.

 

 

 

25 de novembre. Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència Masclista

El 25 de novembre va ser declarat dia Internacional per a l'eliminació de la violència masclista en la 1a Trobada feminista de Llatinoamèrica i del Carib, celebrada a Bogotà (Colòmbia) el juliol de 1981. En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere a nivell domèstic, la violació i l'assetjament sexual a nivell estatal i la tortura i els abusos patits per presoneres polítiques. 
 
Es va escollir el 25 de novembre per a commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 per part de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers van aparèixer al fons d'un precipici. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana històricament aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. 
 
El 17 de desembre de 1999, mitjançant la resolució 54/134, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar oficialment el 25 de novembre Dia Internacional de l'Eradicació de la Violència contra les Dones i va instar els governs, les organitzacions internacionals i les organitzacions no governamentals a organitzar activitats adreçades a sensibilitzar l'opinió pública envers el problema de la violència masclista.
 

 

 

 

28 de maig. Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones

Aquesta data fou establerta en el marc de la Cinquena Trobada Internacional Dones i Salut celebrada a Costa Rica l'any 1987. La finalitat de la seva commemoració és desenvolupar campanyes i activitats adreçades a afavorir l'assoliment dels drets de les dones en la salut, entre aquests, a una maternitat feliç i desitjada, a una atenció mèdica humanitzada que atengui les necessitats específiques de les dones, a ser atesa de manera integral i no exclusivament com a reproductora biològica, a serveis i programes d'acord a les necessitats específiques de cada moment de la vida de les dones, a l'autoconeixement, a un tracte digne.
 

 

 

28 de juny. Dia de l'Orgull Lesbià, Gai, Bisexual, Transexual i Intersexual

El Dia de l'Orgull LGBTI (lesbià, gai, bisexual, transsexual i intersexual) se celebra el 28 de juny per commemorar els fets que van passar aquest mateix dia de 1969 a Nova York, quan la població LGBTI va sortir al carrer per demanar la plena igualtat jurídica i social. El símbol d'aquest col·lectiu és la bandera multicolor, concebuda per l'artista Gilbert, que es va exhibir per primera vegada en una desfilada celebrada a San Francisco el 1978. Reforçar els drets de ciutadania d'aquest col·lectiu i aconseguir la tolerància i la igualtat de gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals són els objectius principals de la commemoració d'aquest dia.


Fotos commemoració Dia de l'orgull LGTBI 2017, teatre fòrum
Documents relacionats

Document Programa 8 de Març de 2019 (4.5 MB) - pdf

Document Programa 8 de Març de 2018  (8.8 MB) - pdf

Document Programa 25 Novembre 2018 (1.3 MB) - pdf

Document Programa 8 de Març 2017 (633 KB) - pdf

Document Programa 25 de Novembre 2016 (1.2 MB) - pdf

Document Programa 28 de maig 2017 (3.4 MB) - pdf

Document Exposició 28 de juny 2016 (5.8 MB) - pdf

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès