Català | Castellano RSS

Parc de les Pruneres

El parc de Les Pruneres, inaugurat el 27 novembre de 2011, és una gran superfície verda de més de dues hectàrees, que s’estén com una catifa sobre l’antic pla de les Pruneres, un espai central on s’hi havien ubicat diversos edificis i equipaments. El parc està urbanitzat en part sobre un aparcament soterrat i té dues parts molt diferenciades: una coberta de gespa i vegetació força frondosa i una àrea pavimentada, més pensada per al passeig i el desenvolupament d’activitats diverses.

El parc de les Pruneres es caracteritza, sobretot, per la seva condició de centralitat. El parc, a més de servir als barris adjacents als quals inevitablement s’orienta, forma un sistema unitari amb el nucli antic, la rambla de Balmes i l’àrea de Can Mulà. És un parc central, que es diferencia d’un parc de barri per  formar part d’un sistema d’elements públics que es refereixen i es projecten a tota la ciutat. Tot plegat, configura la nova centralitat de la ciutat de Mollet.
 
El projecte de Les Pruneres ha estat realitzat per l’equip d’arquitectes Serra, Vives i Cartagena,  en col·laboració amb els serveis tècnics municipals. El disseny del parc es basa en un gran espai verd que resol la inevitable nostàlgia de zones naturals que pateixen les àrees centrals de la ciutat.


 

 

 

El parc del Pla de les Pruneres es desenvolupa com un sistema articulat d’elements singulars que permeten la interacció de la ciutadania amb el parc, més enllà del passeig i el lleure. Un gran arc-font de 11 metres d’alçada permet la relació dels usuaris amb l’aigua en totes les formes: pluja, núvol, caiguda d’aigua, etc. Aquest arc-font, simbolitza la porta d’entrada al parc i inicia un itinerari d’elements que segueix amb el doble panell digital al bell mig del parc. Aquestes gran pantalles de leds són el veritable aparador d’activitats per a totes les entitats cíviques de Mollet. Aquest element serà la pantalla anunciadora dels actes públics que caracteritzarà i atorgarà identitat al parc. Al parc s’hi ha instal·lat també una còpia a escala del menhir de Mollet trobat en aquest lloc durant l’excavació de l’aparcament .

El color verd domina el gruix del parc. Sobre una topografia nova, que recrea un turó en un dels extrems, es gaudirà d’una panoràmica general del parc i del seu entorn des d’un punt de vista diferent. L’arbrat i les altres espècies vegetals permeten copsar les diferents estacions de l’any. Per al reg de la cobertura vegetal, s’ha construït un gran dipòsit soterrat que aprofita l’abundant aigua freàtica del subsòl, en coherència amb la necessària sostenibilitat de tot el parc. Per garantir la mínima despesa i consum d’aigua i energia, el sistema de reg utilitza la millor tecnologia a l’abast, com el control remot de programació, els sensors de pluja i vent o control de cabals.

Les plantes són un dels principals elements del Parc, que amb els arbres li confereixen un caràcter especial, de natura i acolliment. Els arbres envolten el parc formant un embolcall que, a mesura que creixin, permetran al visitant gairebé aïllar-se de l’entorn més urbà. Els pins, cedres, roures i alzines tenen un important paper en aquest sentit, però el parc compta també amb d’altres espècies que permetran ressaltar la primavera quan floreixin els arbres de l’amor o les pruneres i admirar a la tardor les intenses coloracions de freixes, liquidambars, aurons, roures americans i gingkos, entre d’altres.

Els arbustos i les plantes entapissants, ja sigui formant línies homogènies o masses de colors, ajuden a distribuir vistes, recorreguts i formar àmbits d’estada. Diverses espècies de gramínies com el penisetum, miscanthus, nassela o carex i de plantes aromàtiques com el romaní juguen en el parc un paper rellevant en aquest sentit. Una gran plantació geomètrica de pruneres de diferents tipus es troba al centre mateix de l’espai de gespa, a mode d’homenatge als arbres que configuren el nom del parc del pla de les Pruneres.


 

 

 

Jocs infantils
El parc disposa d’una gran àrea de jocs infantis formada per diversos elements que es troben separats segons l’edat d’us en dos àmbits separats. Hi ha un espai amb jocs per infants fins als sis anys i un altre amb jocs per majors de sis anys. Finalment, dins de la gespa hi ha una gran tirolina amb un recorregut de més de 20 metres.
 
Situació
Al centre de la ciutat, delimitat pels carrers d’Anselm Clavé, Ramon Casas i La Pau i la rambla Pompeu Fabra.
 
Serveis
Espai de joc per a infants de menys de 6 anys, àrees de jocs, fonts d’aigua potable, arc font ornamental i pantalles de leds que mostren anuncis d’actes, informació pública d’interès, etc. Hi ha un aparcament subterrani de 540 places.
 
Escultures
Rèplica del menhir neolític de Mollet, l’original del qual es pot contemplar al jardí literari del parc de Can Mulà.
 
Superfície
22.850 m², sumats el carrer de la Pau i el tram de la rambla de Pompeu Fabra lligat al parc.
 
Document relacionat

Document Més sobre el Parc de les Pruneres (163 KB) - pdf

Més informació

Horari d'estiu de les fonts

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès