Català | Castellano RSS
Actualitat

Cercador

Menú

L’Ajuntament de Mollet, escollit com a model de bona governança, transparència i integritat dels governs locals

25/01/2021

Actualitat

L’Ajuntament de Mollet del Vallès, juntament amb el de Terrassa, han estat escollits per l’Associació Catalana de Municipis com a model per elaborar una guia de bona governança, transparència i integritat dels governs locals de per a municipis de més de 50.000 habitants d’arreu de Catalunya.

Ara fa uns mesos l’Ajuntament de Mollet va presentar els projectes i accions que es duen a terme a la ciutat de bona governança, transparència i integritat dels governs locals a la Convocatòria de Plans d’Integritat per a Ajuntaments l’ACM i la Fundació Transparència i Bon Govern Local.

L’Associació Catalana de Municipis, en col·laboració amb l’Oficina Antifrau de Catalunya, desprès d’analitzar tots els projectes. ha escollit l’Ajuntament de Mollet del Vallès com a model, per la cultura organitzativa entorn a la integritat pública del nostre Ajuntament que va més enllà de tenir el Codi Ètic i el Portal de Transparència a què ens obliga la Llei de transparència i Bon govern de Catalunya, per tal de treballar conjuntament l’elaboració d’una Guia d’Integritat Pública, que compta amb la participació de l’oficina Antifrau de Catalunya i de l’Administració Oberta de Catalunya, per fer-la extensiva a la resta de municipis de Catalunya.  

L’Ajuntament de Mollet del Vallès s’ha dotat de la figura del Comissionat d’Ètica Pública, que a Mollet l’ocupa la persona que fa de Síndic/a Personer/a. Però també es treballa la prevenció de riscos administratius i penals, a través de la formació i la conscienciació dels servidors públics (aquest terme inclou, autoritats, directius, treballadors, gerents, contractistes...) amb diferents eines. I finalment, amb la implantació de la bústia ètica per tal que qualsevol ciutadà de forma anònima pugui fer denúncies i suggeriments al respecte, entre d’altres. 

L'alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha agraït “que se’ns reconegui la feina feta en una qüestió que per al govern municipal de Mollet sempre ha estat cabdal com és el foment de la transparència i el bon govern i que fruit d’aquestes polítiques que fa temps que estem implementant. És important per a Mollet i un honor, poder formar part d'aquest projecte per ser model per a d'altres municipis de Catalunya”.  

La primera Tinenta d’alcaldia Mireia Dionisio ha recordat que “a Mollet, al marge del que es obligat per llei, com tenir un Codi Ètic o un Portal de Transparència, fa temps que estem construint un marc d’integritat institucional entre l’Ajuntament i els seus organismes i empreses” afegint que “també ens vàrem dotar en el seu moment de la figura del Comissionat d’Ètica Pública, representat en aquest cas pel nostre síndic personer, i estem treballant per posar en marxa, tot i les dificultats que estem tenint per la pandèmia, un altra eina com la bústia ètica per tal que qualsevol ciutadà de forma anònima pugui suggerir o denunciar”.     

En aquest sentit, el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Àngel Gimeno, ha destacat que “aquests dos municipis han estat escollits justament per la seva exemplaritat i la feina feta fins ara per potenciar i fomentar la transparència, la integritat  i el bon govern de les seves administracions”.  

A l’acte de presentació dels plans d’integritat també hi ha intervingut el president de l’Associació Catalana de Municipis, Lluís Soler, la directora del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya, Marga Bonmatí, i l’alcalde de Terrassa Jordi Ballart.  

 


Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès