Català | Castellano RSS
Actualitat

Cercador

Menú

La qualitat de l'aire millora en els darrers anys a Mollet

20/01/2021

Medi Ambient

Als darrers anys, els molletans i les molletanes respirem un aire millor, gràcies a la disminució dels contaminants presents a la ciutat, com recull l’Índex Català de Qualitat de l’Aire. Fa anys que l’Ajuntament de Mollet del Vallès treballa per a posar fre a la contaminació atmosfèrica procedent de les activitats domèstiques, industrials i del trànsit tant urbà com interurbà, principals fonts de contaminació del municipi i que exigeix a la Generalitat de Catalunya que implementi mesures que són de la seva competència per millorar la qualitat de l’aire a Mollet i arreu.

Ahir es va fer públic l’estudi europeu d’ISGlobal, institut barceloní d’estudis internacional de salut, sobre els efectes de la contaminació en la salut de 968 ciutats europees  i 47 àrees metropolitanes de 31 països europeus.

Sobre l’estudi informem que:

- Les dades analitzades corresponen a un estudi l’any 2015

- Només analitza 9 ciutats catalanes i totes les ciutats metropolitanes s’agrupen amb Barcelona Àrea Metropolitana.

- Mollet és la ciutat més propera a Barcelona de l’estudi.

- L’estació de la qual se n’han extret les dades corresponen a l’Estació que la Generalitat de Catalunya té situada al nostre municipi per mesurar les dades de contaminació de la xarxa de comunicació més  gran de Catalunya, la B30 (AP7 al seu pas per Mollet) no al nucli urbà de Mollet.

- Les dades que surten a l’estudi sobre Mollet compleixen els nivells de contaminació de la UE, i estem una mica per sobre dels nivells de l’OMS –que són més estrictes.

- L’estimació de mortaldat per contaminants és una fórmula/algoritme que ha creat la institució impulsora de l’estudi i són estimacions, no han de perquè haver-se produït cap mort per aquest motiu i no són dades contrastades.

En relació amb el NO2 i tenint en compte les dades del 2019 en comparació amb les dades del 2007, la concentració d’aquest contaminant ha disminuït quasi un 15% i des de 2015 un 5%. Al 2019 la mitjana anual per NO2 a Mollet està per sota del valor límit de la OMS.

En paraules de Raul Broto, regidor de Justícia Ambiental, ecologisme i transició energètica “La contaminació atmosfèrica no és un problema que afecta a Mollet exclusivament sinó que afecta a l’àrea on es troba Mollet, a més, els principals elements generadors de contaminació no són de competència municipal  i per tant és un tema que cal abordar de nivell supramunicipal.”

Accions que fa l’Ajuntament per millorar la qualitat de l’aire dins la nostra ciutat

Fa anys que l’Ajuntament de Mollet del Vallès treballa per a posar fre a la contaminació atmosfèrica procedent de les activitats domèstiques, industrials i del trànsit tant urbà com interurbà, principals fonts de contaminació del municipi. Per una banda s’han anat recopilant dades sobre els diferents contaminants atmosfèrics (immissions) així com la realització de diverses actuacions i mesures a fi de millorar la qualitat de l’aire de la ciutat.

L’alcalde Josep Monràs ha declarat “L’Ajuntament de Mollet fa anys que està implementant millores encaminades a combatre el canvi climàtic a la ciutat. Però aquest és un repte global al que ens hem de sumar tots i totes.” I ha afegit què “L’estació que la Generalitat va ubicar a Mollet mesura la contaminació generada per la B30 no pas al nucli urbà” I ha conclòs que “exigeixo a la Generalitat de Catalunya que implementi mesures  que són de la seva competència com modificar la velocitat de la B30, millorar el transport públic o fer vies alternatives per descongestionar el trànsit pesat d’aquesta via, entre d’altres i torno a demanar el canvi d’ubicació de l’estació que mesura la qualitat de l’aire un espai més representatiu de la ciutat que pugui obtenir dades reals i en continuo de contaminació de la ciutat".

Algunes d’aquestes actuacions de l’Ajuntament de Mollet són:

 • Declaració de l’emergència climàtica a principis del 2020
 • Declarar Mollet primera ciutat catalana i de les primeres d’Espanya ciutat 30km/h
 • Aprovació del Pla de Mobilitat sostenible i segura, del 2015
 • Mantenir protegit, verd i agrícola, la meitat del nostre territori, Gallecs.
 • Augment de les zones verdes i d’arbrat a la ciutat.
 • Conversió dels carrers en zona de vianants reduint el trànsit rodat.
 • Millora del bus urbà, amb més freqüència, panells informatius dinàmics, nova app bus i incorporació del bus híbrid al servei.
 • Foment i utilització de les energies renovables.
 • Substitució progressiva dels vehicles municipals per altres més eficients i sostenibles.
 • Instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.
 • Regulació de la climatització en equipaments municipals per fer-la més eficient i sostenible.
 • Instal·lació de calderes de biomassa en equipaments municipals.
 • Instal·lació de cobertes verdes en equipaments municipals.
 • Ús de bicicletes elèctriques pels serveis municipals.
 • Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES) aprovat pel Ple de l’Ajuntament el 2009.
 • Pla d’Acció per l’Energia i el Clima (PAESC) redactat i aprovació prevista pel Ple del Febrer de 2021.

 

Per a més informació: https://www.molletvalles.cat/continguts/serveis-a-mollet/medi-ambient/qualitat-de-laire/

 

  


Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès